Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gajdátsy Xavér Ferenc (1884- 1959)

Bécsben született a Goldschmiedgasse No 16-os házban. Apja Gajdátsy Pál András banktisztviselő, anyja Böhm Regina Barbara osztrák nő volt. 5 éves korában tanult meg magyarul. A Markó utcai reálba járt, majd fölvették a budapesti Képzőművészeti Főiskolára. Két év elvégzése után ösztöndíjjal a Brüsszeli Akadémián fejezte be a szobrászművészeti tanulmányait.

Egy brüsszeli kiállításon a fényképen látható szoborral első díjat nyert, míg ugyanakkor Kisfaludi Strobl Zsigmond szobra a második díjat kapta! 1914-ig Brüsszelben dolgozik a saját műtermében. Majd hazajőve az első világháború négy évében frontszolgálatot teljesít, mint lovastüzér először az orosz fronton, majd az olasz fronton Piavenál harcol. Háború után itthon nem kap saját munkát, de egy ideig Strobl Alajosnál dolgozik, majd Zala György alkalmazza: az Erzsébet királyné ülő szobrának elkészítésekor a teljes alakot mintáztatja vele. A jobb kezet és a fejet Zala maga készíti. Négy hősi emlékmű mintázására is kap megbízást, és Spalt kőfaragónál is dolgozik.

A húszas évek végén, mint rajztanár helyezkedik el iparos tanonc iskolában.1950-ben ment nyugdíjba a kőbányai Szt.László téri iskolából, ezután grafikákat és pasztell képeket készít. Ödön fiának nevelésére nagy gondot fordít. Vasárnaponként mindig a budai hegyek sétányain jár és beszélget középiskolás, majd egyetemista fiával.42-ben, mikor fia a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészeti karán a szakvizsgára készült, a magyar irodalmi szakdolgozatot ő másolta szép írásával, mivel nem volt írógépük…

Műveiben mély érzései, zeneszeretete, és családjához való ragaszkodása tükröződik!

Rendezés: