Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Körmendi - Frim Ervin (1885 - 1939)

1885 március 27-én született Budapesten a Krisztinavárosban Frim Ervin néven. Tanulmányait Hollósy Simonnál kezdte Münchenben, majd Jean-Paul Laurens tanítványa lett Párizsban. Kortársaihoz - és pályatársaihoz képest igen korán, már 1903-ban megérkezett Párizsba. A következő évtized java részét itt töltötte, ahol együtt dolgozott a későbbi Nyolcak és a magyar vadak művészeivel.

1904-től rendszeres kiállítója volt a párizsi tavaszi és őszi szalonoknak, valamint bemutatkozott Londonban és Bécsben is. Körmendi Frim Ervin 1906-ban Czóbellel, Czigánnyal és Mikolával együtt érkezett haza a francia fővárosból, hogy együtt indítsák el a nagybányai neós forradalmat. Ők ismertették meg az ekkor Nagybányán tanuló és tanító művészeket a legfrissebb francia művészeti fejleményekkel, Matisse és a fauveok úttörő festészetével.

1910-ben kisebb gyűjteményt állított ki a budapesti Művészházban, párizsi, nürnbergi városrészleteket, csendéleteket, arcképeket mutatott be. 1918-ban önálló kiállítása volt Budapesten Frenkel József műkereskedő szalonjában. Tagja volt a Képzőművészek Új Társaságának Az első világháborút követően évekig Nürnbergben élt és alkotott, ahol nemcsak festett, hanem restaurálással is foglalkozott.

Számos műve megtalálható Nürnberg, Hamburg és Berlin állami képtáraiban. 1933-ra hazatért Németországból és megalapította a Műterem nevű kiállítóhelyiséget, amellyel nehéz sorsú művészeken igyekezett segíteni. Öccse Körmendi-Frim Jenő szobrász, egyetemi tanár és éremművész, sógornője Fejérváry Erzsi festő, keramikus.

Rendezés: