Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kövér Gyula (1883 - 1950)

Kövér Gyula a Heves vármegyei Verpeléten született 1883-ban Kövér Bertalan segédszolgabíró fiaként. Képzőművészeti tanulmányait Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán kezdte 1902-ben Székely Bertalan és Révész Imre tanítványaként. A főiskola után Münchenben folytatta tovább tanulmányait az Akadémia rézkarcoló osztályában. Ezt követően Párizsban tanult.

Első kiállításai is Münchenben voltak, majd Párizs, Róma, Madrid és más nagyvárosok kiállítótermei következtek. Magyarországon 1909-ben volt az első tárlata a budapesti Művészházban, majd 1911-ben a Nemzeti Szalonban.  

1914-ben elnyerte a kortárs fiatal művészeket támogató ösztöndíjat, a Ferenc József koronázási jubileumi-díjat. A háború után Budapesten telepedett le, portrékat, tájképeket és női aktokat festett. A karikatúrarajzolással sem hagyott fel, több lap számára is rajzolt. 1917-ben és 1919-ben csoportos kiállítása volt a Nemzeti Szalonban, 1922-ben elnyerte az Erzsébetvárosi Kaszinó, 1923-ban pedig a Műcsarnok akt-díját. A Magyar Nemzeti Galériában található több alkotása.

A festő 1907-ben müncheni akadémistaként ismerkedett meg a finn származású Alice Stünkellel, de házasságot csak évtizedekkel később kötöttek. A második világháború után költöztek Finnországba és Kövér Gyula itt is halt meg 1950-ben.

Rendezés: