Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Oláh Jolán (1932 - 2005)

1932. március 12.-én Salgótarjánban a pécskői cigány-dombon született roma származású autodidakta festőművész. Már gyermekként nagyon szeretett rajzolni és agyagból szobrokat készíteni. Iskolába nem járhatott, mert betegeskedő édesanyja helyett ő gondoskodott kilenc kisebb testvéréről. Tizenkét éves korától munkát kellett vállalnia. Először kertészetben majd kőművesek mellett dolgozott, tizenhét éves korától 16 éven át pedig rakodómunkásként egy bányában.

1962-ben ismerkedett meg férjével Balogh Balázs András roma festővel. Az ő hatására kezdett el rajzolni, tőle és gyermekeitől tanult meg felnőtt korában írni és olvasni. Férjével együtt négy gyermeket neveltek fel.

1971-ben szívbetegsége miatt rokkant-nyugdíjba került, ekkor kezdett el rendszeresen festeni. Első rajza egy 1972-ben készült Szűz Mária kép volt. Legfőbb témájává a női portrék ábrázolása vált, eleinte előrajzolta a portrékat, s utána olajjal megfestette, az olajfestés technikáját is férjétől tanulta, de pénzhiány miatt nem vászonra, hanem farostra dolgozott. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön egyaránt. Először 1985-ben a kecskeméti Naiv Művészeti Múzeumban mutatkozott be képeivel. A múzeum állandó kiállításának anyagában a mai napig szerepelnek az alkotásai.

1992-ben a párizsi Magyar Intézetben állított ki férjével közösen. Élete utolsó szakaszában, betegségének előrehaladtával csak ceruzarajzokat készített, mivel azokat könnyebben tudta kiszínezni a betegágyában. Budapesten 2002-ben volt az első önálló kiállítása a Dorottya Galériában, ahol nemcsak festményeiből, hanem szobraiból is mutattak be válogatást. Élete utolsó kiállítását 2005 szeptemberében a II.Ferencvárosi Roma Kulturális Fesztivál keretében a Ráday utcában rendezték meg.

Halála után emlékkiállításokat rendeztek képeiből és jeles csoportos kiállításokon szerepeltették azokat. 2007 -ben Kínában, a pekingi Modern Művészeti Kiállítóteremben mutatták be a budapesti Néprajzi Múzeum roma képzőművészeti gyűjteményének anyagát kortárs magyar roma festők műveiből, melyen többek között férjével együtt ő is szerepelt. 2009-ben megjelent Cigány festészet című reprezentatív albumba több nőábrázolását beválogatták.