Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szemethy Imre (1945 - )

1945. február 28-án született Budapesten. 1964 -1971 között végezte el Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika és tanári szakát, ahol mesterei Barcsay Jenő, Ék Sándor és Fónyi Géza voltak. Pályakezdő éveit 1972-1975 között a Derkovits-ösztöndíj segítette.

1968-tól vesz részt kiállításokon itthon (Vigadó Galéria, Nemzeti Galéria, Műcsarnok, Hódmezővásárhely, Szombathely, Miskolc) és külföldön is (Bécs, Varsó, Prága). Európa több országában járt tanulmányúton, a legjelentősebb ezek közül az Írországban tett útja volt.

A modern magyar illusztráció jelentős képviselője, számos hazai és nemzetközi rézkarc és grafikai kiállítás ünnepelt alkotója. Miskolci Országos grafikai biennále nagydíja (1983) V. Országos Kisgrafikai Biennále – Csohány Emlékplakett (1990) Salgótarjáni Országos Rajzbiennále nagydíja (2000) A sokszorosító grafika minden ágában (rézkarc, szitanyomás, linóleummetszet) otthon van, de figyelemre méltóak finom, pontozásos technikával készült tusrajzai is. A grafika és a könyvillusztráció mellett video-animációs filmeket is készít. A modern irodalomnak komoly szerepe van munkásságában, számos könyvborítót és illusztrációt készített, többek között Szentkuthy Miklós és James Joyce műveihez, mellyel elnyerte a Magyarországi James Joyce Társaság festészeti díját 2006-ban. Rajzait, írásait rendszeresen közlik újságok, folyóiratok.

Számos díjjal ismerték el munkásságát. Munkácsy díj (1977), Érdemes Művész (1986), Kiváló Művész (2004) 

1995-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájában témavezető. A Harsányi János Főiskola Művészeti Intézetében képi ábrázolást tanít egyetemi docensi beosztásban.

Művei megtalálhatóak a Magyar Nemzeti Galériában, a Szombathelyi Képtárban, a Miskolci Galériában valamint Hódmezővásárhelyen.